Гергана Паси

Гергана Паси2018-04-18T00:26:45+00:00
Г. Паси

Гергана Паси е българският посланик на новите технологии от 2013 г. Инициатор и основател на Дигиталната Национална Коалиция (ДНК), с която активно промотира технологиите като „ДНК-то“ на съвременното общество . Един от 100те лидери (challangers) на Нова Европа според класацията на сп. Financial Times за нейния и на Соломон Паси принос към европейските политики. Заедно със своя клъстър от неправителствени организации двамата предлагат и извеждат до европейски политики идеите си за единно зарядно на GSM телефоните и за универсален достъп до WIFi на публичните места в ЕС.
Гергана Паси е и президент на най-старата неправителствена организация, бореща се за обединена Европа – Паневропа. Тя възстановява българския й клон през 2002, продължавайки делото от 1929 г. на забележителния проф. Иван Шишманов.
Носител е на редица отличия и медали за приноса й към европейското бъдеще на страната си и за дигиталната трансформация на европейското и българското общество. Първият министър по европейските въпроси на България след присъединяването й към ЕС.