Google.org инвестира в българското образование

Американският технологичен гигант „Гугъл“ ще вложи 250 000 евро в проект за развитие на дигиталните умения на учители и ученици в Северозападна България.

Проектът е част от споразумение между Министерството на образованието и науката и Дигиталната национална коалиция.

С подкрепата на Google.org – благотворителното звено на „Гугъл“, за една година 450 учители от 200 български училища ще овладеят иновативни образователни техники. А децата в един от най-слабо развитите европейски райони трябва да станат по-дигитално грамотни и готови за бъдещия трудов пазар.

Красимир Вълчев – министър на образованието: „Това разделение, което имаме в икономическите възможности между регионите, малко или много се отразява в неравенства в достъпа до образование, неравенства в достъпа до дигитални технологии„.

Десислава Миленкова – начален учител, 137 СУ „Ангел~Кънчев“, София: „Обичам предизвикателствата, които са свързани с това да използваме дигиталните инструменти, които така или иначе са ежедневие за нашите деца. Да ги използваме и да ги вкараме в класните стаи, за да служат на децата не само за игри, а и за търсене и намиране на информация и учене“.

Стюарт Маклафлин – старши регионален мениджър, Google.org: „Ако след една година работа с учителите установим, че самочувствието им расте, че прилагат уменията в часовете, както и че знанията на учениците също се подобряват, тогава със сигурност ще мислим как да развием проекта.“

Докато учителите се сблъскват с новите технологии, образователното министерство ще се стреми да осигури безжичен Интернет във всички училища в страната. Това трябва да се случи до една година. Същото важи и за електронните дневници. За техническото оборудване засега срокове няма.

Гергана Паси – oсновател на Дигитална Национална Коалиция: „Ние трябва да започнем първо през овластяване на учителя, който трябва да прилага всичко това – да ползва свързаността, да ползва устройствата, и след това, съвсем естествено, нуждата от свързаност и крайни устройства ще бъде задоволена.

Просветният министър Красимир Вълчев напомни, че от следващата учебна година третокласниците ще имат нов задължителен предмет – „Компютърно моделиране“. С него учениците трябва да се научат не само да приемат, но и да създават дигитално съдържание.

Източник: Българска Национална Телевизия

2018-11-10T16:21:27+00:00